Когато началникът на инфекциозното отделение д-р Емил Георгиев се разболял, д-р Попал-Димитрова решила, че

...
Когато началникът на инфекциозното отделение д-р Емил Георгиев се разболял, д-р Попал-Димитрова решила, че
Коментари Харесай

Лекарка от Афганистан излекува шефа си от коронавирус в Лом

Когато началникът на инфекциозното отделение д-р Емил Георгиев се разболял, д-р Попал-Димитрова решила, че в случай че нещо съдбовно се случи с него, ще се откаже от медицината. После с доста грижи и усърдие го излекувала

Лекарка от Афганистан е на първа линия против ковид в ломската МБАЛ “Свети Николай Чудотворец ”. Д-р Шакилла Нури Попал-Димитрова поела управлението на инфекциозното поделение, откакто началникът ѝ доктор Емил Георгиев се болести с ковид.

“Каза ми на 19 март към 22 часа, че е с позитивен резултат от теста, само че се усеща добре. Защо кашляш, го попитах аз разтревожена, за мен това беше огромна изненада. Когато пристигна на другата заран да го прегледам, изглеждаше доста зле и аз същински се изплаших.

Дори плаках

със сълзи

Обадих се на мъжа ми, който е ортопед в София, и му споделих, че в случай че нещо съдбовно се случи с доктор Георгиев, аз ще се откажа от медицината. Колегата ми е деен човек на 43 години в разцвета на виталните си сили ”, споделя доктор Попал-Димитрова.

“Първоначално се стреснах – това е огромна отговорност, последователно с доста грижи и усърдие излекувах шефа си ”, добавя тя. Аз съм инфекционист, от дълго време имах този табиет да вардя себе си и другите. В директния смисъл на думата лекарите от тази компетентност са малко – в провинцията са един или двама и са привикнали да се пазят, само че с появяването на този ковид животът ни се промени напълно ”, споделя доктор Шакилла.

През нашето поделение минаха много пациенти, от вкъщи за остарели хора в Гара Орешец и град Кула, доста съмнителни и такива с PCR тест – негативен и с добра образна диагностика, само че с типична пневмония. Важното е, че оздравяха.

Аз съм

инфекционист.

Знаех, че рано

или късно

може да се

случи сходна

обстановка,

само че като студентка съм избрала тази компетентност – тежко е, само че се открива лекуване и множеството пациенти оздравяват и си потеглят живи. Това е смисълът и дава сили да продължиш напред. Винаги съм се учила от тези, които имат опит ”, изяснява лекарката от Афганистан.

Д-р Шакилла Нури Попал-Димитрова е омъжена за мъж от Лом, приключила е медицина в България. Тя е експерт по инфекциозни заболявания, постоянен докторант към ВМА от 1 февруари 2014 година

От началото на пандемията и изключителното състояние поради заплахата от ковид

доктор Шакилла е

прекарала

близо 2 месеца

в отделението

Само на

Великден

съумяла да види

мъжа си

и 14-годишната си щерка от разстояние. Съветва хората, изумени от ковид, да имат висок дух, да запазят разсъдъка си и да не се поддават на страха.

“За мен България има стойност на втора татковина, имам опция да работя в непознати страни, само че избирам да остана в Лом ”, разяснява тя отлива на лекари от страната ни.

Инфо:24часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР